Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem pomarańczowej Fanty polane pomarańczowym lukrem i posypane skórką pomarańczową :)
Składniki:
Muffinki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
75 g orzechów włoskich
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
125 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki Fanty pomarańczowej
Wierzch:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka Fanty pomarańczowej
skórka starta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. W jednaj misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.
2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
skusiłabym się na jedną, apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuń