Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi.
Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest
bardzo orzeźwiające :)
Składniki:
Biszkopt makowy:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
600 ml śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru pudru
200 g wiórek kokosowych
Galaretka:
2 galaretki agrestowe
słoiczek dżemu o smaku kiwi i limonki (400 g)
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a
następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180
stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno,
dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy
ostudzone galaretki i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na
oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce.
3. Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach
wrzątku i studzimy. Jak zacznie tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na
dolny blat makowego biszkoptu z masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak
galaretka zacznie się zsiadać przykrywamy drugim blatem makowego
biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch posypać
prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz