wtorek, 24 listopada 2015

Wiewiórka z orzechami i jabłkami

Szybkie i pyszne ciasto do kawy z niewielu składników z jesiennymi darami czyli jabłkami i orzechami. Znane jest także pod nazwą ciasto amerykańskie lub ciasto salceson.


Składniki:

4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 duże jabłka
150 g orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oraz olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w nieduża kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm i pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Jesienne słodkości!

2 komentarze :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń