piątek, 27 listopada 2015

Makowe muffinki z nektarynkami

Makowe muffinki z nektarynkami - bardzo puszyste i wilgotne, są pyszne! Można użyć także brzoskwiń albo moreli.


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1 cukier wanilinowy
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 nektarynki


Sposób przygotowania:

1. Nektarynki kroimy w małą kostkę. W jednej misce mieszamy składniki suche, tzn. mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mak, proszek oraz sodę. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, mleko oraz olej i mieszamy. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone nektarynki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotami do 3/4 ich wysokości. pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz