Makowe muffinki z nektarynkami - bardzo puszyste i wilgotne, są pyszne! Można użyć także brzoskwiń albo moreli.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1 cukier wanilinowy
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 nektarynki
Sposób przygotowania:
1. Nektarynki kroimy w małą kostkę. W jednej misce mieszamy składniki
suche, tzn. mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mak, proszek oraz sodę. W
drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, mleko oraz olej i
mieszamy. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie łączymy. Na
koniec dodajemy pokrojone nektarynki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do
foremek na muffinki wyłożonych papilotami do 3/4 ich wysokości.
pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Ostudzone muffinki posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz