Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Skworcu.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
280 g kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka)
1 łyżka Curry Premium od Skworcu
koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry, szczyptę soli, mieszamy i
wstawiamy do lodówki na godzinę.
Fasolkę szparagową kroimy w nieduże kawałki ok. 2 cm, gotujemy w
osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś,
smażymy na rumiano i przekładamy na talerzyk (nadmiar oleju wylewamy).
Na tej samej patelni zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy
i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W
razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy
kurczaka, fasolkę, paprykę, kukurydzę i garść posiekanego koperku.
Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku, chwilę podgrzewając na
patelni. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Robię czasem podobnie i wiem że pysznie :)
OdpowiedzUsuńTy wiesz co dobre :)
Usuń