Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody
Krem cytrynowy:
3 cytryny
1,5 szklanki wody
2 budynie waniliowe
1 i 1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
Cytrynowa pianka:
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
150 g herbatników
1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a
następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do
połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o
wymiarach 20x35 cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić.
2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół
szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem
rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier
rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu
(w zasadzie bliżej mu będzie do kisielu). Ostudzić. Masło rozetrzeć
mikserem na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń i dokładnie razem
zmiksować.
3. Cytrynowa pianka: Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę.
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę
ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i
dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
4. Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na
nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
bardzo podoba mi się Twoje ciacho:) trafia do mojej kolejki "do wypróbowania"...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciacho się podoba :) Może kiedyś wypróbujesz? :)
Usuń