piątek, 20 listopada 2015

Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :)


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody


Krem cytrynowy:
3 cytryny
1,5 szklanki wody
2 budynie waniliowe
1 i 1/2 szklanki cukru
1 kostka masła


Cytrynowa pianka:
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:
150 g herbatników
1 puszka brzoskwiń


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35 cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić.

2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu (w zasadzie bliżej mu będzie do kisielu). Ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń i dokładnie razem zmiksować.

3. Cytrynowa pianka: Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.

4. Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)

2 komentarze :

  1. bardzo podoba mi się Twoje ciacho:) trafia do mojej kolejki "do wypróbowania"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciacho się podoba :) Może kiedyś wypróbujesz? :)

      Usuń