wtorek, 17 listopada 2015

Chleb z mąki krupczatki

Pierwszy chlebek w moim wykonaniu :) I na pewno nie ostatni bo spodobało mi się pieczenie własnego pieczywa w domu :) Ten przepis na szybki chlebek pożyczyłam od Pani Renaty. Przepis cytuję za autorką.


Składniki:

60 dag mąki krupczatki
2/3 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
4 dag drożdży
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
ew. tłuszcz do wysmarowania foremek


Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. W misce mieszamy mąkę z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i 0,6 litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy (nie wyrabiamy) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 - 1,5 godziny).

3. Ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach dna 20cm x 8cm. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, trzeba je lekko natłuścić, silikonowych nie natłuszczamy. Odstawiamy na 15 minut, aby podrosło.

4. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Smacznego :)

2 komentarze :