piątek, 30 października 2015

Ciasto makowo-kokosowe

Pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam!


Składniki:

Ciasto makowe:
pół kostki margaryny
10 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka sypkiego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem kokosowy:
3 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
12 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1,5 szklanki cukru pudru
200 g masła


Sposób przygotowania:

1. Ciasto makowe: Margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach.

2. Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową.

3. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym kokosem. Smacznego :)

2 komentarze :