czwartek, 24 września 2015

Kania a'la schabowy

Wreszcie pojawiły się grzybki! A wśród nich kanie :) Pewnie sporo z Was już robiło tradycyjnego schabowego z kani więc przepis zamieszczam tak dla przypomnienia :) Szybkie i smaczne danie np. na kolację. W dodatku bardzo sycące. Tylko najpierw upewnijmy się, że na pewno zebraliśmy kanie :)


Składniki:

kanie
jajko
bułka tarta
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Kani nie płuczemy w wodzie, nie namaczamy w mleku, a jedynie wydmuchujemy dokładnie blaszki. Duże grzyby możemy podzielić na mniejsze części. Panierujemy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami, gdyż wtedy usmażone kanie nie będą płaskie.

2 komentarze :

  1. Ja też uwielbiam takie schabowe,twój wygląda apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Efekt zależy od przygotowania i sposobu smażenia :)

      Usuń